TV okosító tesztek

Xiaomi TV Stick 4K – TV okosító bemutató és teszt

Kipróbáltuk a legújabb Xiaomi TV okosítót, színpadon a Xiaomi TV Stick 4K

2022. május 10. - Layosh

Kipróbáltuk a legújabb Xiaomi TV okosítót, színpadon a Xiaomi TV Stick 4K. Újra gondolt belső és kissé megnőtt külső, de a lényeg szinte változatlan, megbízható és egyszerű működés immár 4K felbontásban.

A Xiaomi már rutinos szereplőnek számít a TV okosítók piacán, jónéhány korábbi készüléküket kipróbáltuk, és egy kivételtől eltekintve elégedettek is voltunk velük. Ez a kivétel jelen tesztalanyunk elődje, a szintén rúd kialakítású Mi TV Stick volt. Nagyon-nagyon lebutították, kevés volt benne a memória, akadozott a működése és csak a Full HD felbontást támogatta. Az újrabrendelt Xiaomi TV Stick 4K hivatott az előd hiányosságai javítására és a papírforma szerint erre minden lehetősége adott. Mint ahogyan a nevéből is látszik immár 4K felbontást is támogat, a memóriát megduplázták az elődhöz képes, de a rendszer továbbra is maradt a már kiforrott Android TV, ebből is a jelenlegi legújabb 11-es verzió.

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-02.jpg

Habár a Xiaomi TV Stick 4K külsőleg jobban hasonlít a HD felbontású elődjére, azért ne feledkezzünk el a felhasználók körében nagy népszerűségnek örvendő Xiaomi Mi Box S-ről sem. Ugyan a Mi Box hagyományos lapos-doboz kivitelezésű TV okosító, de még a mai napig is megállja a helyét a piacon. Amennyiben hozzá hasonlítom az új 4K Stick-et, akkor már elhalványodnak az újítások, és gyakorlatilag teljesen egymás mellé is tehetjük őket. Sőt van amiben a Mi Box S egy hajszállal még meg is előzi az új 4K Stick-et, pedig az már egy több, mint 3 éve megjelent modell. Olvasd tovább a cikket, a bemutató során részletezem, hogy mire is alapozom a fenti állításom.

Kicsomagolás, tartozékok

 A Xiaomi TV Stick 4K a gyártótól megszokott narancssárga csomagolásban érkezett. A doboz, szép, igényes, megtalálható rajta a készülék minden főbb tulajdonsága. Az elmúlt időszakban a Xiaomi elkezdte kivezetni a Mi brandet, eltűnt a telefonok nevéből és szinte mindenhonnan levették. Láthatjuk, hogy a készülék nevéből is hiányzik a Mi jelölés, de a dobozra azért mégis rátették a Mi logót biztos, ami biztos alapon.

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-01.jpg

A csomagolást felnyitva napvilágra került a tartalma. Elsősorban megtaláljuk benne magát a Xiaomi TV Stick 4K készüléket. Aztán van hozzá egy távirányító (elemek nélkül) és egy micro USB kábel a hozzátartozó töltőfejjel. Ezen kívül kapunk még egy HDMI toldókábelt is, hogy a falra szerelt TV-khez is tudjuk csatlakoztatni. Végezetül egy vaskos leírást is tettek a dobozba, de sajnos a magyar nyelvű rész hiányzik belőle. Valójában szinte semmi nincs a leírásban magával a készülék használatával kapcsolatban, így sokat nem veszítettünk vele.

A csomag tartalma

  • Xiaomi TV Stick 4K
  • Távirányító
  • USB – micro USB kábel
  • Töltőadapter (5V/1A)
  • HDMI toldókábel
  • Használati útmutató (angol)

A Xiaomi TV Stick 4K külseje

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-03.jpg

A TV okosító külsőleg nem sokat változott az elődjéhez képest, egy kicsit megnőtt és a Mi logót felváltotta rajta a Xiaomi felirat. A kinézet jelen esetben azonban teljesen másodlagos szempont, hiszen a TV hátuljába lesz bedugva, így semmi nem fog belőle látszani. A hosszúsága 10,6cm, a szélessége 3cm és mindössze 1,5cm vastag, így nem fog túl sok helyet foglalni a TV hátuljában, de igazából ez is teljesen lényegtelen. Van rajta még egy fehér visszajelző LED, ami világít, ha áram alá helyezzük.

Csatlakozók, amik nincsenek

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-04.jpg

No, igen, csatlakozókból ezúttal sem vitte túlzásba a felhozatalt a Xiaomi TV Stick 4K. A legfontosabb, hogy csak HDMI bemenettel rendelkező lapostévéhez tudjuk csatlakoztatni. A stick egyik végén van a HDMI, azt kell bedugni a TV-be. Ha esetleg falra van szerelve a TV, vagy a faltól nem menne bele a stick, akkor használjuk a mellé kapott HDMI toldót. Aztán van még rajta egy micro USB port, ahova elsődlegesen a töltőadapter csatlakoztathatjuk. Az USB-re viszont csatlakoztathatunk OTG elosztón keresztül akár USB HUB-ot is. Ezzel lehetőségünk nyílik egyéb USB kiegészítők használatára, de akár külső merevlemezt is hozzákapcsolhatunk. Ezt a kábelt külön kell beszereznünk hozzá, és fontos megjegyeznem, hogy a gyártó nem említi ennek a funkciónak a meglétét, így támogatás sincs a használatához. Azt még érdemes megemlíteni, hogy az USB táphoz nem fontos az adaptert használnunk, ha a TV-n van 5V/1A USB kimenet (ez van a csatlakozó mellé írva), akkor oda is nyugodtan bedughatjuk, tökéltesen fog vele működni.

A Xiaomi TV Stick 4K távirányítója

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-05.jpg
A bal oldali a Mi Box S távirányítója, a jobb oldali pedig a Xiaomi TV Stick 4K-é. A különbség látható.

Akinek korábban volt már dolga Xiaomi készülékkel, annak a távirányító ismerős lehet, majdnem teljesen megegyezik az előző modellekével. A Mi Box S-hez hasonlítva nagyjából 1cm-t megnőtt a hossza, nem tudom, hogy ez miért jó, de biztos van valami előnye. Az elődhöz képest csupán a két dedikált Netflix és Prime Video kapott nagyobb kiemelést a fehér színű gombokkal. Rádiós (Bluetooth) működésű, azaz nem szükséges neki rálátás a TV Stick-re. Van benne beépített mikrofon is, amivel bemondásra kereshetünk a Youtube-on, vagy akár a médiatartalmaink között is. Ha rendelkezünk Google Home okosotthon rendszerrel, akkor hangutasítások kiadására is használhatjuk. A távirányító kezelése nagyon kényelmes, csak a legszükségesebb gombok találhatóak meg rajta, így gyorsan megszokható. 2db AAA méretű elemmel működik, ami sajnos nem volt az alapcsomag része.

Hardveres tulajdonságok

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-06.jpg

A Xiaomi TV Stick 4K motorja egy Amlogic S905Y4 processzor amely 4db ARM Cortex-A35 maggal rendelkezik, és magonként max. 2 GHz órajelen működik. Nem rossz CPU, de láttunk már ettől jóval erősebbet is TV Box-ban, a Mi Box S-től nagy ugrás itt nem látható. Éppúgy a memória méretében sem történt változás, ezúttal is 2GB LPDDR4 modul van a készülékben, ami a legtöbb alkalmazás számára ugyan elegendő, de komolyabb játékokhoz már kevés lehet. Ami nekem fájó pont, az az, hogy a tárhely mérete sem nőtt, ugyanúgy 8GB most is (amiből nagyjából 5GB-ot használhatunk, a többi a rendszeré), mint a 3 évvel ezelőtti készülékben. Jó lett volna itt is legalább egy duplázás, hiszen egyre több applikáció van a Play Áruházban, amik mérete pedig folyamatosan növekszik. A tárhely mérete miatt a komolyabb játékokról is le kell mondanunk, pedig a készülék többi eleme alapján működhetnének. A grafikus megjelenítésről ezúttal egy a processzorba integrált ARM MALI-G31 MP2 GPU gondoskodik, a maximum kimeneti felbontása 2160p@60Hz 4K UHD. Van továbbá HDR, valamint Dolby Vision és Dolby Atmos támogatás is benne, hogy az arra alkalmas tévén még élvezetesebb legyen a mozizás.

WiFi és Bluetooth is van benne

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-screenshot-02.jpg

Az internethez a beépített WiFi-n keresztül tudunk kapcsolódni, ami ugyanúgy AC kétsávos, mint a korábbi modellekben volt. 5GHz-es hálózathoz kapcsolódva nálam a maximum letöltési sebesség 300Mbit/s körül alakult, ami elegendő a 4K tartalmak streameléséhez is. A Bluetooth csatolónál viszont már történt egy kis előrelépés az elődökhöz képest, hiszen ebből már az 5.0 szabványút kezeli, ami még stabilabb és késleltetés nélküli átvitelt tesz lehetővé. A Bluetooth-on keresztül csatlakoztathatunk hozzá külső kiegészítőket, fejhallgatót, hangfalat (soundbar-t is), de tökéltesen kezeli pl. az Xbox kontrollert is, ami játékhoz elengedhetetlen.

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-07.jpg

Műszaki paraméterek

  • CPU: Amlogic S905Y4 négy magos processzor, 2GHz
  • GPU: ARM Mali-G31 MP2
  • RAM: 2GB LPDDR4 RAM
  • Háttértár: 8GB eMMC háttértár
  • HDMI: HDMI 2.1 HDCP, max. 2160p@60Hz 4K UHD
  • Operációs rendszer: Android 11, ATV
  • Hálózat: Dual Band AC WiFi (2,4GHz és 5GHz)
  • Bluetooth: Bluetooth 5.0
  • Videó dekóder: AV1, VP9, H.265, H.264, MPEG-2, MPEG-1
  • Videó formátum: MKV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM
  • Audio dekóder: DTS HD, Dolby Atmos
  • Audio formátum: MP3, AAC, RM, FLAC
  • Képdekódoló: JPG, BMP, GIF, PNG

Készítettem egy összehasonlító táblázatot, amiben a jelenleg kapható Xiaomi TV okosítók legfontosabb paramétereit vetheted össze egymással. Ide kattintva találod meg…

A Xiaomi TV Stick 4K szoftvere

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-screenshot-01.jpg

A külcsín és a műszaki paraméterek után térjünk rá a szoftverre, hiszen mégiscsak ez a legfontosabb egy TV okosítónál, mert ezt fogjuk látni minden alkalommal, amikor használjuk. A Xiaomi TV Stick 4K továbbra is a már jól kiforrott Android TV operációs rendszert futtatja. Kicsit reménykedtem benne, hogy hátha már az új Google TV lesz rajta, de nem biztos, hogy az előny lett volna. A rendszer immár a jelenlegi legfrisseb TV-re is kiadott Android 11 alapokon nyugszik, a biztonsági javító szintje pedig 2021. október 1-i, nem a legfrissebb, de a TV-kre nem érkezik olyan sűrűn frissítés, mint a telefonokra. A kezelőfelület apróbb eltérésektől eltekintve teljesen megegyezik a korábbi készülékeken lévőkével. Az apróbb eltérések is csak a beállítások menüben vehetők észre, ilyen pl. a be-ki kapcsolható HDR megjelenítés, de néhány menü pont neve is megváltozott. A Xiaomi TV Stick 4K rendelkezik minden Google tanúsítvánnyal, így korlátozások nélkül futtathatók, használhatók rajta a Google szolgáltatásai. A Play Áruház teljes kínálata a rendelkezésünkre áll, azonban ebben csak a TV-re optimalizált applikációkat fogjuk megtalálni. Van benne beépített Chromecast funkció is, amivel bármiféle külső alkalmazás használata nélkül tudjuk tükrözni a TV-re a telefonunk képernyőjét.

Multimédiás képességek

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-screenshot-04.jpg

Nézzük akkor a multimédiás képességeit, tud-e valamivel többet nyújtani, mint a korábbi modellek. A hazánkban is elérhető streaming szolgáltatások közül kipróbáltam a Netflix-et és az új HBO Max-ot. A Netflix applikációja már a készülékre van telepítve, így ezt nem kell sokat keresgélni, elindítjuk, bejelentkezünk és működik. Azt talán már említenem sem kell, hogy az app-ból ezúttal is a TV verziót kapjuk, teljeskörű 4K HDR támogatással, így akár a legnagyobb felbontásban is élvezhetjük a műsorokat (ha a díjcsomagunk is támogatja). A Netflix-től nem is vártam mást, a korábbi készülékeken is jól működött, pont ahogyan a Xiaomi TV Stick 4K esetében is.

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-screenshot-03.jpg

Az HBO Max egy viszonylag új szolgáltatás hazánkban, a korábbi HBO GO-t váltotta fel. Itt már az applikációt meg kell keresnünk és le kell töltenünk a Play Áruházból. Nem okozott nagy meglepetést, hogy az HBO Max is tökéltesen és hiba nélkül használható a készüléken, hiszen az elődön is hasonlóan jól működött. Ezek mellett persze még jónéhány egyéb streaming szolgáltató alkalmazását is használhatjuk. Rajta van pl. az Amazon Prime Video, amire hazánkból is elő lehet fizetni, bár én nem túl sok értelmét látom. Adnak hozzá egy 7 napos ingyenes próbaidőszakot, én ezt próbáltam csak ki, de nem győzött meg a kínálat. Filmekből elég gyenge a felhozatal, sorozat már van 1-2 nézhető, de talán meséből a legjobb rajta a kínálat. Aztán ott az Apple TV, amihez szintén megtaláljuk rajta a dedikált applikációt, de nekem ugyanaz az érzésem ezzel kapcsolatban is, mint a Prime Video esetében, engem nem fogott meg a benne található felhozatal. Fontos kérdés, hogy a nálunk is hamarosan elérhető Disney+ működik-e majd a Xiaomi TV Stick 4K készüléken? A válasz nagy valószínűséggel igen, hiszen a külföldi előfizetők már most is használhatják vele.

A letöltött filmekkel is elboldogul a Xiaomi TV Stick 4K

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-screenshot-05.jpg

A multimédiás képességeknél külön bejegyzést érdemel, hogy médialejátszóként mennyire jól teljesít a készülék. Mint ahogyan a korábbi modellekre, úgy jelen készülékre is letölthető a két legnépszerűbb lejátszó alkalmazás a Kodi és a Plex is. A Kodi egy komplett multimédiás központ, amit elindítva egy TV okosítót kapunk a TV okosítóban. Lejátszhatjuk vele a letöltött filmjeinket, zenéinket, de képnézegető rész is van benne. A pluszban telepíthető plugin-ok használatával pedig tovább bővíthetjük a tudását, akár Enigma2 rendszerű műholdvevőhöz is kapcsolódhatunk és nézhetjük rajta a TV műsorokat is. A PLEX is probléma nélkül használható a Xiaomi TV Stick 4K készüléken, ebből is a TV-re optimalizált felületet kapjuk, amit jelenleg még ingyenesen használhatunk (a mobilos változat már fizetős). A PLEX egy amolyan saját Netflix, szükséges hozzá egy szerver és ahhoz tudunk kapcsolódni a kliensen keresztül. A PLEX szerver futhat akár egy NAS-on is az otthonunkban, de kapcsolódni a világ bármely részéről tudunk hozzá.

A Xiaomi TV Stick 4K használat közben

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-screenshot-06.jpg

A készülék használata közben nagy hiányosságot nem tapasztaltam, mindenben jól teljesít, épp úgy, mint az elődök (kivéve a Stick HD-t). Több órányi folyamatos használat után is éppen, hogy csak langyos a készülék háza, szóval nyugodtan eldughatjuk a TV mögé, nem lesz vele probléma. Sokaknak fontos szempont, hogy képes-e a TV okosító a kadenciahelyes lejátszásra, azaz át tud-e az adott filmnek megfelelő képfrissítésre automatikusan váltani. Nos, az a rossz hírem, hogy a Xiaomi TV Stick 4K erre egyelőre nem képes. A képbeállításoknál ott van a funkció, be is kapcsolható, de hiába, így sem váltja automatikusan a képfrissítést. Pedig erre már a Mi Box S is képes, de az is igaz, hogy abba sem olyan rég került bele egy frissítéssel ez a funkció. Szóval reménykedhetünk, hogy egy jövendőbeli frissítés elhozza a sajnos még mindig kuriózumnak számító kadenciahelyes lejátszást is. Kódolási formátumokból a legelterjedtebb H264 és H265 mellett az új processzornak köszönhetően már támogatja a legújabb AV1 formátumot is. Ennek fontos szerepe majd csak később lesz, ha jobban elterjed a felhasználók körében. Az AV1 formátum a jelenleg legnépszerűbb H.265 HEVC leváltására jött létre, azonban annál jobb tömörítéssel rendelkezik, valamint míg az előbbi csak fizetős licensszel vehető igénybe, addig az AV1 használata teljesen ingyenes.

Értékelés, vélemény

xiaomi-tv-stick-4k-teszt-08.jpg

Ahhoz nem férhet kétség, hogy hozott némi újítást a Xiaomi TV Stick 4K az elődökhöz képest. Megújult a processzor, gyorsabb lett és van már benne hardveres AV1 támogatás is. Az operációs rendszer frissült Android 11-re, de a kezelőfelület maradt a megszokott Android TV. Bluetooth-ból is újabb verziót kapott, az 5.0 szabvány még jobb, és akadozásmentesebb átvitelt tesz lehetővé. Ami kicsit fájó pont az a memória és a tárhely mérete, sajnos továbbra is 2GB és 8GB áll a rendelkezésünkre, ami memóriából még elegendő is lehetne, de a tárhelyet legalább duplázhatták volna. További negatívum a kadenciahelyes lejátszás támogatás hiánya, sajnos ez így 2022-ben még mindig nem alap, pedig annak kellene, hogy legyen. Az alkalmazásokkal viszont nem kell semmi kompromisszumot kötni, minden licenc megvan a készüléken. Használhatjuk az összes Google szolgáltatást, Chromecast képernyőtükrözést, de van Netflix 4K HDR, HBO Max, Kodi, VLC, PLEX, YouTube 4K és minden, ami szem-szájnak ingere.
A Mi Box-hoz képest nem olyan nagy a változás mértéke, hogy azonnal lecseréljük rá, sebességre nem éreztem nagy különbséget, a használata pedig gyakorlatilag teljesen megegyezik. Az előző HD-s TV Stick-től viszont mindenképp jobb (mondjuk attól nem nehéz), még akkor is megéri a csere, ha csak HD felbontású a tévénk. A különbség érezhető lesz.

Megvan a helye a piacon a Xiaomi TV Stick 4K TV okosítónak. Média fogyasztásra egyértelműen jó vétel, egyszerűen és gördülékenyen működik rajta minden. Az ára tekintetében is a középmezőnybe sorolható, már hazai boltokban is kapható, itt nagyjából 28000-Ft-os árral kell számolni. Mint sok esetben, úgy most is jobban megéri külföldi webáruházból megrendelni, a Banggood online áruházban jelenleg 63,99$-os áron rendelhető a lenti kupon használatával. Ez a mai magas árfolyamon is csupán 22.000.- Ft-ot jelent. Teljesen belesimul a konkurensek ársávjába, viszont jelen esetben egy közismert és megbízható márkát is kapunk hozzá.

Előnyök:

  • Gyors Amlogic S905Y4 négy magos CPU
  • AV1 hardveres dekóder
  • Android 11 TV rendszer
  • 100% Chromecast kompatibilis
  • Netflix 4K HDR
  • Bluetooth távirányító
  • Egyszerű és stabil működés

Hátrányok:

  • Kevés memória (2GB)
  • Kevés tárhely (8GB)
  • Kadenciahelyes lejátszás hiánya

Itt megrendelheted

A Xiaomi TV Stick 4K TV okosítót a Banggood webáruházból rendelheted meg. Jelenleg kínai raktárból szállítják (HK), de az EU Priority Line vámmentes szállítás választható hozzá. Én is ezzel rendeltem a teszt készüléket és a GLS hozta házhoz, viszont most valamiért nagyon hosszúra nyúlt a szállítás, közel 1 hónapot kellett rá várnom.

A megrendeléshez IDE kattints...

A kuponkódot a fizetési oldalon kell megadni: BG688683

A kupon használatával 59,99$ (kb. 22.000.- Ft) lesz az ára

A rendeléshez további segítséget itt találsz..

A bejegyzés trackback címe:

https://tvbox.blog.hu/api/trackback/id/tr7817827781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása