TV okosító tesztek

Kipróbáltuk az új Chromecast Google TV-vel

Vajon még okosabb lesz tőle a TV?

2021. május 26. - Layosh

 

chromecast-with-google-tv-teszt-kiemelt-kep.jpg

Hozzánk is megérkezett a Google legújabb TV okosítója, ami a sokat sejtető Chromecast Google TV-vel elnevezést kapta. Gyakorlatilag ez is egy TV Box, nagyon letisztult formába öntve, előtérbe helyezve az egyszerű kezelhetőséget és funkcionalitást. De vajon nyújt nekünk olyasmit, ami eddig hiányzott volna?

A legújabb Chromcast egy kicsit más, mint a korábbi modellek, a megjelenése alkalmából írt cikkünkben már összefoglaltuk a főbb újdonságokat, de a lényeg az, hogy már nem csak egy sima képernyőtükröző eszközről beszélünk, hanem egy saját kezelőfelülettel és távirányítóval ellátott készülékről. Gyakorlatilag a Google piacra lépett egy saját TV okosító box-al, amin a kezelőfelület is teljesen megújult a korábbi Android TV készülékekhez képes.
Szeretjük az újdonságokat, így amikor megjelent a Chromecast with Google TV okos eszköz, azonnal kerestem a beszerzési lehetőségeket egy kipróbálás erejéig. Sajnos szinte lehetetlen volt külföldről megrendelni, gyakorlatilag a postaköltség és a vám többe került volna, mint maga a készülék. Ez nemrégiben megváltozott, mivel elérhetővé vált hazánkban is, ma már bárki megvásárolhatja normál kiskereskedelmi boltokban is. Az persze más kérdés, hogy érdemes-e megvenni, de olvass tovább és a cikk végén mindenre fény derül.

A doboz kinyitása és a tartozékok

chromecast-with-google-tv-teszt-tartozekok.jpg

A csomagolása szemet gyönyörködtetően igényes, már az első kézbevételnél látszott, hogy ezúttal nem egy kínai készüléket tartok a kezembe (félreértés ne essék, semmi baj velük, de ez mégis más). A dobozon minden fontos információ megtalálható, szép hologramos “G” logó is van rajta, a tetején pedig maga a készülék fotója látható, azt azért megjegyzem, hogy a CE logo csak felmatricázva van rajta, de rögtön kiderül, hogy miért is. A tetején sok-sok alkalmazás logója is szerepel, de sajnos egykezemen megtudom számolni, hogy hazánkban ezek közöl mennyi érhető el.

chromecast-with-google-tv-teszt-a-csomagolas.jpg

A dobozt kinyitva elénk tárul két másik, de már kisebb doboz, az egyikben maga a Chromecast van, a másikban pedig a távirányítót találjuk meg. Ezeket kiemelve egy angol nyelvű használati útmutató kerül elő, sok minden okosság nincs benne, pl. le van benne írva, hogy hogyan kell bedugni a TV-be a HDMI kábelt, és hogyan tegyük be az elemeket a távirányítóba. Legalul találunk egy USB-C tápkábelt és egy töltőadaptert, ami US csatlakozós, de a forgalmazó volt olyan kedves és egy jóminőségű EU átalakítót is tett mellé. Szóval ezért a CE matrica, mert eredetileg nem az EU piacra készült. Ez miatt aggódni nem kell, minden jól működik rajta, még csak el sem pukkant a 230V-tól. Végezetül a doboz aljában még elemeket is találunk a távirányítóhoz, ráadásul Google logóval vannak ellátva, igazi kuriózum.

A csomag tartalma

  • Chromecast with Google TV készülék
  • Távirányító
  • 2db AAA méretű Google elem a távirányítóba
  • USB-C töltőkábel
  • Töltőfej 5V/1,5A, US csatlakozót
  • EU adapter a töltőhöz
  • Használati útmutató (angol)

A Chromecast Google TV-vel külső megjelenése

chromecast-with-google-tv-teszt-a-keszulek.jpg

A Chromecast Google TV-vel egy viszonylag kicsi, szappan formára emlékeztető készülék. A tetejéből egy fixen rögzített kábel végén található a HDMI csatlakozója, a “szappan” alján pedig az USB-C töltő nyílása helyezkedik el. Gyakorlatilag ennyi a csatlakozók felsorolása, nincs más és az USB csak az adapter részére van fenntartva. Állítólag működik az USB csatlakozó HUB-al is, így lehetőség nyílik rá, hogy külső tárhelyet és kiegészítőket csatlakoztassunk hozzá, ám amivel én próbálkoztam az nem akart működni. A TV Box alsó felén van még egy többszínű állapot visszajelző LED, valamint egy reset gomb is, ami akkor lehet hasznos, ha valami miatt vissza kell állítanunk a gyári értékeket és esetleg a menüben ezt nem tudjuk megtenni.

A gyönyörű távirányító

chromecast-with-google-tv-teszt-taviranyito.jpg

Ha van valami nagyon szuper az új Google TV-s Chromecast-ban, akkor az a távirányító. Kisméretű, és nagyon elegáns darab, csak a legszükségesebb gombok találhatóak meg rajta, de ennyi bőven elég is hozzá. Rádiós kapcsolaton keresztül kommunikál a készülékkel, ami ezúttal kiemelten fontos is, hiszen a kütyü a TV háta mögött helyezkedik el. A távirányító elején mégis van egy pici infra LED is, ez a TV vezérléséhez fog segítséget nyújtani. A kurzor gombok mellett megtaláljuk az Android (bocsánat, Google TV) kezeléséhez szükséges navigációs gombokat, valamint van külön dedikált YouTube és Netflix is rajta. A TV-t is tudjuk vele vezérelni, ki és bekapcsol HDMI-CEC-en keresztül és nélküle is, valamint bemenet választó gomb is található az alsó sorban. A hangerőszabályzó oldalt kapott helyet, és ez nálam magán a TV-n állította a fő hangerőt, még akkor is így működött amikor a HDMI-CEC ki volt kapcsolva, erre való a távirányító infra része. A távirányítóval nagyon kényelmesen kezelhető a Chromecast készülék, valóban egy élmény használni. A távirányítójában mikrofon is van, amin keresztül hangutasításokat adhatunk ki a box-nak, keresehetünk vele szinte mindenhol és a magyar beszédet is tökéltesen “megérti”. A távirányító további érdekessége még, hogy a gyártói információk szerint van benne gyorsulásmérő (accelerometer) szenzor is. Ennek a gyakorlati hasznát még nem láttam, elgondolásom szerint arra lehetne jó, hogy érzékeli, ha felvesszük a távirányítót és bekapcsol, vagy valamit csinál a készülék, esetleg azt is érzékelheti, ha sokáig nem nyúlunk hozzá és akkor csinálna valamit. Talán egy későbbi frissítés után lesz ennek is funkciója, biztos nem véletlen került bele.

A Chromecast Google TV-vel titokzatos belseje

chromecast-with-google-tv-teszt-a-keszulek-es-a-doboza.jpg

Az új Chromecast TV okosító pontos hardveres tulajdonságait a Google finoman szólva sem veri nagydobra, olyannyira nem, hogy még a tárhely és a memória méretét sem reklámozza (mondjuk ezt meg is értem, én sem lennék rá büszke), de még a processzor típusa is rejtélyes. Ezért is jó, hogy vannak az olyan alkalmazások mint pl. a magyar fejlesztésű AIDA64, amik segítenek kicsit jobban tisztába tenni a dolgokat. Tehát a program segítségével kiderült, hogy a készülék lelke egy 4 magos ARM Cortex-A55 processzor, de sajnos a gyártója továbbra is rejtve maradt (én Amlogic-ra tippelek, hiszen az amerikai gyártó, vicces lenne, ha kínai processzor lenne benne, talán egy Amlogic S905X3, ezt erősíti az 1900MHz-es órajele is, de ez szigorúan csak az én tippem).

A memóriával nem bántak bőkezűen a gyárban, mindössze 2GB áll a rendelkezésünkre, a tárhely pedig egy vicc lett, csak 4GB van, amiből kb. 3GB-ot tudunk az alkalmazások telepítésére használni, ráadásul nem is bővíthető, nincs USB sem és nincs SD kártyaolvasó sem. Ezzel a pici tárhellyel el is felejthetjük a médiafájlok tárolását, még képeket sem érdemes felmásolni rá, csak a streamelés marad. A grafikus megjelenítésért egy a processzorba integrált ARM Mali-G31 GPU felel, ami maximum 4K@60fps azaz 2160p UHD felbontásra képes, van HDR10 és HDR10+ is, hogy a képek még lenyűgözőbbek legyenek, persze ehhez a TV-nek is támogatnia kell ezeket.

Hálózat terén csak WiFi van, mondjuk abból AC szabványú, amivel már a 2,4GHz-es hálózatok mellett csatlakozhatunk az 5GHz-en üzemelő nagyobb sebességűekhez is. Bluetooth van az új Chromecast-ben, a verziója sajnos titok maradt, de 4-es feletti, így csatlakoztathatunk hozzá vezeték nélküli kiegészítőket, úgymint fejhallgató, soundbar, vagy BT billentyűzetet és egeret is.

Műszaki adatok

  • Méretek és súly: 162 x 61 x 12,5 mm (H x Szél x Mag), súlya: 55g
  • Színek: Hófehér, napfelkelte (sárga), égbolt (kék)
  • Kapcsolódás:
    • Wi-Fi 802.11ac (2.4 GHz / 5 GHz)
    • Bluetooth®
  • Operációs rendszer: Android 10 – Android TV OS
  • Felbontás: Maximum 4K HDR, 60 FPS
    Támogatja a 4K UHD felbontást és a HDR nagy dinamikatartományt
  • Video Formátumok: Dolby Vision, HDR10, HDR10+ a lenyűgöző képminőségért.
  • Csatlakozók:
    • HDMI a TV közvetlen csatlakoztatásához
    • USB Type-C töltőfej csatlakozáshoz
  • Processzor: 4 magos ARM Cortex-A55 (1900 MHz)
  • Memória: 2GB
  • Tárhely: 4GB (kb. 3GB használható)
  • GPU: ARM Mali-G31

Az új Google TV rendszer

chromecast-with-google-tv-teszt-screenshot-01.jpg

Mint ahogy a készülék nevéből is látszik: Chromecast Google TV-vel, legnagyobb újdonsága a Google TV, ami a korábbi Android TV újra gondolt változata. Áttervezték a grafikus felületet, máshol vannak a menük, átalakult az értesítési terület, és már nincs külön Play Áruház, hanem minden egy Alkalmazások elnevezésű fülön kapott helyet. Némi használat után én nem gondolom, hogy világmegváltóan sok újdonságot kapunk, sőt, talán a régi Android TV felület elrendezése még logikusabb is volt.

A főoldal sokban hasonlít a korábbihoz, azonban amíg ott megvolt a lehetőség a részletes testreszabásra, itt semmit nem tudunk változtatni, azt kapjuk és olyan sorrendben ami van. Az alkalmazásoknál is csak annyi a változás, hogy fülön vannak, nem a Play Áruház menü alatt. Az operációs rendszer egyelőre továbbra is az Android 10 TV OS, csak a felület lett Google TV.

A Chromecast első bekapcsolása

chromecast-with-google-tv-teszt-screenshot-11.jpg

A Chromecast bekapcsolása előtt fontos megemlíteni, hogy nem elegendő neki a TV USB portján keresztül adni a tápfeszültséget, mindenképp a kapott külső adaptert kell hozzá használni. Próbálkozni sem érdemes vele, mert mint ahogyan a fenti képen is látható a készülék van annyira intelligens, hogy észreveszi, ha a TV USB portjához próbáljuk csatlakoztatni, és nem hajlandó elindulni. A hálózati adapter 1,5A-es, a TV portja pedig 1A tud, de úgy látszik, hogy ez még kevés neki.

A Chromecast első bekapcsolását követően egy egyszerű telepítő menü fogad minket, ami segítségével eltudjuk végezni az alapbeállításokat. A beállításhoz szükséges egy mobiltelefon és rajta a Google Home applikáció (App Store-ban is elérhető). Az alapbeállítások elvégzését nagyon modernnek találták ki, QR kódot kell beolvasni, elvileg telefonon mindent megadhatunk neki, azonban egy kicsit túltolták a fejlesztők. Nekem kb. 3. alkalomra sikerült úgy végig menni rajta, hogy nem akadtam meg sehol hibával. Ráadásul, ha valami közbejön (nem pont azt a gombot nyomom, amire gondoltak) akkor nem is lehet folytatni a telefonról, hanem kézi beállítással lehet tovább menni. Itt is azt látom, hogy valami nagyon újat akartak a Google Home összeköttetéssel alkotni, de egyelőre inkább nyűg lett, mint hasznos. A régi Android TV rendszer kódos beállítása sokkal egyszerűbb és felhasználó barátabb volt.

Multimédiás funkciók a Google TV-vel

chromecast-with-google-tv-teszt-screenshot-03.jpg

Az új Google TV nem titkolt módon elsődlegesen médiafogyasztásra lett kitalálva, és be kell vallanom, hogy azt nagyon jól tudja is. Számos applikáció már eleve telepítve van, de ami nincs azt megtaláljuk az Alkalmazások fül alatt. Saját médiafájlok, filmek, zenék lejátszásához ott a legnépszerűbb Kodi médiaplayer, de továbbra is van TV-re optimalizált VLC Player is. A Kodi kicsit összetettebb, de cserébe egy valódi házi multimédiaközpontot hozhatunk létre vele, ahol szépen, igényesen minden saját tartalmunkat rendezhetjük, kezelhetjük. Ezzel szemben a VLC jóval egyszerűbb felülettel rendelkezik, és – hasonlóan a Kodi-hoz – szinte minden médiaformátummal elboldogul. A saját filmek tárolására ezúttal nem használhatunk USB háttértérat, mivel nincs a készüléken ilyen csatlakozási lehetőség, helyette tárolhatjuk a számítógépünkön, vagy NAS meghajtón a médiafájlokat. Az interneten fellelhető információk alapján lehet az USB portra HUB-ot (elosztót) csatlakoztatni, így lehetőségünk nyílik külső tárhelyet, vagy egyéb kiegészítőket rákötni. Nekem egy darab ilyenem van itthon (noname kínai), de azzal nem akart elindulni a kütyü. Ilyen esetben a készülék az USB HUB-on keresztül kapja meg a tápot is, és ahhoz lesznek csatlakoztatva az egyéb eszközök is, tehát az adaptert az USB HUB-ba kell majd bedugni.

chromecast-with-google-tv-teszt-screenshot-04.jpg

Online streaming szolgáltatók frontján viszont hozza a megszokottakat a Chromecast Google TV-vel készülék is. Van teljesértékű Netflix, természetesen 4K HDR felbontással (ha ilyen az előfizetésünk is), az HBO GO is fut rajta, a YouTube-ot pedig megemlítenem sem fontos, hiszen az szinte minden készüléken hibátlanul működik. A cikk elején említettem, hogy a dobozán mennyi szolgáltató logója szerepel, de sajnos csak néhányhoz tudunk hazánkból beregisztrálni. Bízom benne, hogy a jövőben tovább fog bővülni a nálunk is elérhető szolgáltatók listája, pl. jöhetne a Disney+ is. Ami meglepetés volt számomra, az az Apple TV elérhetősége, az Alkalmazások fülről telepíthető, teljesen magyarnyelvű a kezelőfelülte is, és jól is működik, mondjuk azt értem, hogy ennek a logóját nem tette a Google rá a készülék dobozára. Az alkalmazás áruházban rengeteg egyéb applikációt találunk, nézhetünk sok-sok online TV-t, hallgathatjuk az online rádiók adását szinte az egész világból, és még számtalan hasznos kikapcsolódásra alkalmas dolgot találunk benne. Ami nincs meg továbbra sem, azok a hazai TV szolgáltatók applikációi, egyedül a Telenor My TV tölthető le, egy rövid regisztráció után pár csatornát ingyen is nézhetünk benne. Gyakori kérdés szokott lenne, hogy a Telekom TV GO megy-e rajta, jelentem nem megy, még mindig nem lehet kiváltani a set-top-box-ot vele.

Használat közbeni tapasztalatok

chromecast-with-google-tv-teszt-screenshot-05.jpg

A készülék használata alapvetően átgondolt és kényelmes, azonban nem látom azokat az újdonságokat amiért létrejött a Google TV. Persze maga a cég szempontjából fejlődés, hiszen ez az első távirányítós TV okosítójuk, aminek van saját rendszere is, de a konkurenciánál már jóideje mindez elérhető. Sajnos a használata során néhány olyan problémába is belefutottam, amire egyáltalán nem számítottam. Ilyen például az új keresés funkció, ami a Google állítása szerint forradalmi megújuláson esett át. Ezentúl minden platformon egyszerre tud keresni a tartalmak között, így nem szükséges emlékeznünk rá, hogy hol is néztük az adott filmet, minden találatot kidob. Itt egy nem éppen kicsinek mondható hiba van, mert az alkalmazások között nem tud keresni, még akkor sem, ha direkt arra nyomok, hogy csak ott keressen. Borzasztóan kényelmetlen, ha valamit telepíteni szeretnénk, de csak böngészéssel tudjuk megkeresni a több 1000 applikáció között.

chromecast-with-google-tv-teszt-screenshot-06.jpg

Ami még fontos lett volna, az az éppen lejátszott filmnek megfelelő képfrekvencia automatikus váltása a TV-n, de sajnos azt kell mondanom, hogy így 2021-ben még mindig nem sikerült megoldani ezt az apróságot. Az HBO GO használatakor tapasztaltam még hibát, az applikáció jól működik, de amikor kilépnék belőle, akkor egy szürke képnél tovább nem lép, kifagy. Mármint nem a box, csak az alkalmazás fagy meg, a Home gombbal visszalehet lépni a főképernyőre. Itt a főképernyő esetében is sokszor tölt újra a felület, általában akkor, ha valamelyik alkalmazásból lépek ki. Nem tart sokáig, de az a 3-8 másodperces várakozás is aggasztó. Nem nagy hibák, talán egy frissítéssel lehet majd némelyiken javítani, sőt valószínűleg fognak is még rajta csiszolni. Más gondot nem tapasztaltam a használata közben, működik, ahogy kell, de azért az applikációk telepítésével nem árt vigyázni, gyorsan elfogyhat a tárhely.

Játék az új Chromecast-el

Természetesen játékokat is futtathatunk az új Google TV-s Chromecast-el, számtalan jó és kevésbé jó játékot találunk az alkalmazások fülön, de nem árt csínján bánni ezekkel. Az amúgysem túl combos 4GB (ami valójában csak 3GB) tárhely gyorsan szűkös lehet, a memória igényesebb applikációkkal pedig nem is érdemes próbálkozni. Gond lehet a távirányítóval is, a jobb játékok megkövetelik a gamepad használatát, de ebből maximum Bluetooth csatlakozásút tudunk hozzá kapcsolni, mivel erre alkalmas USB csatlakozó nincs a készüléken. Egyszóval, arra, hogy sokat fogunk vele játszani ne építsünk, jó, hogy van benne rá lehetőség, vasárnapi unaloműzésnek még talán el is megy, de súlyos kompromisszumokat kell vele kötni.

Végső konklúzió

chromecast-with-google-tv-teszt-a-tv-okosito-alja.jpg

Az új Chromecast Google TV-vel számomra egy kicsit csalódás lett, sokkal többet vártam tőle, valami olyan újdonságot, ami eddig még nem volt. Igen, a Google-nak még nem volt ilyen saját készüléke, de nem, hogy többet tudna, mint az Android TV-t futtató eszközök, hanem még némi visszalépés is történt. Visszalépés pl. a 4GB tárhely, de a 2GB memória sem mondható soknak, a processzor viszont megfelelő, akadozást, lassulás nem tapasztaltam a használata közben, végig minden pörgősen ment. Sajnálom, hogy legalább egy USB csatlakozó nem került rá (a HUB azért nem gyári megoldás), jó lett volna külső háttértárat hozzákapcsolni. A működési hibáktól most tekintsünk el, azokon még bizonyosan fognak a következő frissítések javítani, de a hardveres hiányosságokat már nem lehet pótolni.
Az árát tekintve egészen meglepő, hogy az USA-ban mindössze 50$-ba kerül, ez nagyjából 15.000.- Ft, de mire hazánkba is elért már 30.000.- Ft körüli összeget kérnek el érte. Ennyi pénzt nem feltétlenül ér meg, hiszen ott van a nagyon hasonló tudású, de jobb hardverrel rendelkező Mecool KM2 20.000.- Ft alatti áron, ahol van USB, kiforrott szoftver, Netflix 4K és megbízható működés. De hasonló áron kapható a nemrégiben tesztelt Mecool KM6 Deluxe is, ahol a hardver bizony sokkal-sokkal jobb, szoftveresen is mindent tud az Android TV, kivéve a Netflix-et. Mégis kinek ajánlom az új Chromecast-et? Annak aki ragaszkodik ahhoz, hogy Google terméke legyen, ő bátran vehet egy Google TV-s Chromecast-et, de mindenki más nyugodtan nézzen körül a konkurenciánál, vagy olcsóbban megkapja nagyjából ugyanezt a tudást, vagy hasonló áron sokkal jobbat talál.

Előnyök:

  • Google TV rendszer
  • Igényes kivitelezés
  • Netflix 4K HDR
  • Szuper távirányító
  • Gyors processzor

Hátrányok:

  • Kevés memória (2GB)
  • Rettentően kevés tárhely (4GB)
  • Működési anomáliák
  • USB hiánya
  • Tudásához képes drága

A bejegyzés trackback címe:

https://tvbox.blog.hu/api/trackback/id/tr7816572460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása