TV okosító tesztek

Xiaomi Mi TV Stick Teszt

A Legkisebb Android TV Okosító (TV Box)

2021. május 26. - Layosh

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-borito.jpg

Megérkezett végre fizikai valójában is a Xiaomi legújabb TV okosítója, itt a Xiaomi Mi TV Stick. Még májusban mutatták be nagyon titokzatosan ezt a kis kütyüt, ami valójában egy pendrive méretű mini médialejátszó, eredeti Android TV rendszerrel és elméletileg arra hivatott, hogy a buta tévét okossá tegye. Nézzük, meg, hogy mit sikerült bezsúfolni az eddigi legkisebb TV Box-ba.

A Mi TV Stick a Xiaomi legújabb médialejátszója, sorban a méltán nagy sikerű Mi Box S-t követi, ami még hagyományos kinézetű készülék, ellenben a Mi Stick pendrive kivitelével. Sajnos a technológiai ugrás még várat magára, ugyanis hardverében minden szempontból gyengébb, mint az elődje volt. Először májusban kezdtek el szivárogni róla az infók, és sajnos most, hogy megérkezett a készülék, kiderül, hogy sok minden bizony tévesen jelent meg. Egy ismeretlen 4 magos CPU dolgozik benne, ami órajelben gyengébb, mint az előd Amlogic S905L processzora, memóriából csupán 1GB fért el a stick-ben, a tárhely is maradt az elődnél is kevéske 8GB, a felbontás pedig “csak” Full HD lett. Minden szempontból kevés a hardver, de ezzel párhuzamosan az ára is nagyon kedvező, a cikk születésekor 37,99$-t azaz nagyjából 11.000.- Ft-ot kértek érte. És ne felejtsük el, hogy a Xiaomi Mi TV Stick is hivatalos Android TV rendszert futtat, minden Google alkalmazással és Netflix licencel.

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-01.jpg

Az első információk a Xiaomi Mi TV Stick-ről még nagyon bizalomkeltőek voltak, Amlogic S905Y2 CPU-t jeleztek, USB csatlakozót és 4K UHD felbontást, mint most kiderült ezek egyike sem fedi a valóságot. Ami viszont meglepetést okozott, hogy azonnal a Global változat jelent meg, hazai szabványú adapterrel, és többek között magyar nyelvi támogatással. A pletykák azt súgják, hogy érkezőben lehet belőle egy kínai verziós is, ami már mindent tudni fog a fentiek közül, de ennek egyelőre semmi nyoma a hivatalos oldalakon. A Xiaomi Mi TV Stick nem egy rossz kütyü, csak tudni kell a helyén kezelni, van benne pl. Chromecast, amivel a Google megegyező nevű készüléke (Chromecast 3) máris kiváltható, ráadásul attól a Xiaomi nagyobb tudással rendelkezik, valamint még az ára is kedvezőbb. A készüléket szerintem nagyjából ide is pozicionálta be a gyártó, a Mi Box S árának kb. a fele, a Chromecast 3 ára alatt. Azonban fontos hozzátenni, hogy hamarosan érkezik a Google Sabrina, ami a vállalat első 4K UHD Android TV okosítója lesz, áttervezett felülettel és saját távirányítóval, a pletykák szerint 50$ körüli árral. Ez ugyan már 4K felbontású készülék, tehát nem a Mi Stick-el versenyzik, viszont a Mi Box S ára alatt indul, ami nagy népszerűséget vetít el ő neki.

Kicsomagolás

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-csomagolas.jpg

A fenti kis elkalandozás után nézzük a Xiaomi Mi Tv Stick-et, hiszen ez a cikk róla szól. A készülék doboza a már hagyományos Xiaomi színekben pompázik, a globális változatnak köszönhetően minden infó angolul szerepel rajta. Kibontás után előkerül a készülék és a tartozékok is, van benne egy távirányító, egy hálózati adapter és egy USB töltőkebel, ezek mellet találunk még némi használati/üzembe helyezési útmutatót is. A távirányítóba való elemeket ezúttal is külön kell beszereznünk, a csomagból most is kimaradt. Nem sok tartozék, de az azonnali használatbavételhez mindent megtalálunk benne.

A doboz tartalma

  • 1 x Xiaomi Mi TV Stick
  • 1 x Távirányító
  • 1 x Hálózati adapter (5V/1A)
  • 1 x Micro USB töltőkábel
  • Használati/üzembe helyezési útmutatók

 

Külsőségek

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-02.jpg

A Xiaomi Mi TV Stick kívülről leginkább egy testesebb pendrive-ra hasonlít. Mindössze 92.4mm hosszú, a végében pedig egy beépített HDMI csatlakozó található. Nagyon nem kell kinézetről beszélni, mert a TV-hez csatlakoztatva nem fog belőle semmi látszani.

Csatlakoztathatóság

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-03.jpg

A csatlakoztathatóságról sem lehet ódákat zengeni, mivel a beépített HDMI-n kívül csupán egy micro USB post van még rajta, amin keresztül a tápellátást kapja. Ennyi, semmi más nincs rajta, az USB csak töltésre használható, adatátvitelre nem. Minimalista készülék, minimalista csatlakozókkal, a bővítést elfelejthetjük.

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-tv-hatulrol.jpg

Jár hozzá egy USB töltőfej és egy micro USB kábel, azonban az alacsony áramfelvételének köszönhetően van egy nagyon nagy előnye is, ugyanis ha a TV készülékünkön van olyan USB port, ami képes 1A kiadására, akkor oda bátran bedughatjuk a tápkábelét, nem kell hozzá a töltőfejet használni. Nekem 2 Samsung TV-m van, és még a régebbin (ami kb. 6 éves) is megtalálható az ilyen USB csatlakozó. Fontos, hogy csak akkor dugjuk ide a tápkábelét, ha a felirat a csatlakozó mellett egyértelműen 5V/1A jelzésű (az 5V/500mA(0,5A) NEM jó). A képen látható, hogy egy kiálló HDMI csatlakozóba dugtam bele, ez csak a kényelmesebb használat miatt van, de ugyanakkor az oldalsó HDMI-ben is elfér, a többi kábel is szabadon marad, csak egy helyet foglal el.

Távirányító

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-04.jpg

A távirányító majdnem teljesen megegyezik a korábbi Mi Box S modellével, csupán a két dedikált Netflix és Prime Video kapott nagyobb kiemelést a fehér színű gombokkal. Rádiós (Bluetooth) működésű, azaz nem szükséges neki rálátás a TV Stick-re. Van benne beépített mikrofon is, amivel bemondásra kereshetünk a Youtube-on, vagy akár a médiatartalmaink között is, ha rendelkezünk Google Home okosotthon rendszerrel, akkor hangutasítások kiadására is használhatjuk. A távirányító kezelése nagyon kényelmes, csak a legszükségesebb gombok találhatóak meg rajta, így gyorsan megszokható. 2db AAA méretű elemmel működik, ami sajnos nem volt az alapcsomag része.

Hardveres tulajdonságok

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-05.jpg

Na, igen, a Xiaomi Mi TV Stick hardveresen nem lett a legerősebb TV okosító, az előzetes hírek sokkal jobb specifikációt fogalmaztak meg, de a fizikai készülék nem lett valami erőgépezet. A processzora egy – egyelőre ismeretlen – 4db Cortex A53 magot tartalmazó verzió, ami maximum 1200MHz órajelen képes működni (a Mi Box S-ben lévő 1500MHz-en ketyeg). A grafikus megjelenítésről most is egy Mali-450 MP GPU gondoskodik, ebből kiindulva ki is zárható az új generációs Amlogic processzor használata. A felbontás is csak Full HD, a GPU tudná a 4K-t is, de a hardver többi eleme miatt már nem lenne élvezhető az ekkora felbontás használata. Memóriából mindössze 1GB áll az alkalmazások rendelkezésére, a tárhely pedig maradt az eddig is csekélyke 8GB.

Hálózatkezelés

Hálózatok terén maradt a korábban már bevált recept, most is egy integrált dualband WiFi adaptert tartalmaz a készülék, így a 2,4GHz-es hálózatok mellett már az 5GHz-en lévőkhöz is tudunk csatlakozni. A sebességet sajnos nem tudtam hitelesen letesztelni, mert a Speedtest app nem érhető el a Play Áruházban, de a videók nekem mindig akadozás nélkül mentek (5GHz-es hálóra csatlakozva). A Bluetooth adapter is a Xiaomi Mi TV Stick része, ami már csak a távirányító miatt is elengedhetetlen, most is a 4-es verziót használhatjuk, kifogástalan vezeték nélküli hangszóróhoz csatlakoztatva is.

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-06.jpg

Műszaki paraméterek

A lenti táblázatban összehasonlítást láthatsz a korábbi Mi Box S készülékhez képest, fejlődést sajnos egyáltalán nem tapasztalható, ellenben minden egy kicsit spórolósabb lett.

Xiaomi Mi Box S Xiaomi Mi TV Stick (ÚJ)
Operációs rendszer Android 9 Android 9
Processzor Amlogic S905X – 1500MHz 4 magos CPU – 1200MHz
CORE Cortex-A53 Quad-core 64bit Cortex-A53 Quad-core 64bit
GPU Mali-450 MP Mali-450 MP
Felbontás 4K (3840 x 2160 @60Hz) Full HD (1920 x 1080 @60Hz)
RAM 2GB DDR3 1GB DDR
ROM 8GB eMMC 8GB eMMC
WiFi 802.11a/b/g/n/ac 802.11a/b/g/n/ac
5G WiFi Igen Igen
Bluetooth Bluetooth 4.2 Bluetooth 4.2
Csatlakozók AV,DC Power Port,HDMI,USB2.0 HDMI, Power Port
HDMI HDMI 2.0a HDMI
Méretek 95,25 x 95,25 x 16,7 mm 92.4 x 30.2 x 15.2 mm

Android TV Rendszer

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-screenshot-01.jpg

A Xiaomi Mi TV Stick vitathatatlan előnye a hivatalos Android TV operációs rendszer, amiből jelenleg a 9-es verzió fut rajta. Az Android TV egy kifejezetten tévére optimalizált rendszer, távirányítóval az egér kurzor mozgatása nélkül is kompromisszumok nélkül kezelhető. A Play Áruházban található applikációk kínálata szerényebb, mint az Android OS társaié, de ami letölthető az kitűnően működik. Hivatalos, a Google által is tanúsított készülék a Xiaomi Mi TV Stick, ezért minden gyári alkalmazás kitűnően futtatható rajta, működik a Chromecast telefon képernyőtükrözés is, valamint hosszútávon biztosított a készülék szoftver frissítése is (már az első bekapcsolás után érkezett rá egy frissítőcsomag).

Használat közben

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-screenshot-04.jpg

A TV okosító telepítése gyerekjáték, az első bekapcsolás után egy letisztult telepítőmenü köszönt minket, ahol a magyar nyelv beállítását követően minden magyarul is olvasható. A legegyszerűbb mobiltelefonról beállítani mindent, ehhez csak követni kell a tévén megjelenő utasításokat. Tényleg végtelenül egyszerű a folyamat, de fontos, hogy ne felejtsünk el belejelentkezni a Google fiókunkba, mert csak így férünk hozzá a kütyü minden funkciójához. A bejelentkezést is nagyon leegyszerűsítették, ezt is a mobilunkról eltudjuk végezni a képernyőn megjelenő kódok megadásával.

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-screenshot-07.jpg

A Xiaomi Mi TV Stick hardvere tényleg nem lett a legerősebb, ez érezhető a menüben való navigáláskor és a készülék használata közben is. Néha-néha megakad egy pillanatra, az alkalmazások picit lassabban indulnak, mint más készülékeken, de ettől függetlenül minden működik rajta. A kezelőfelület a hagyományos Android TV annak minden funkciójával, szép letisztult felület, egyértelmű minden, a kevésbé jártas felhasználók is elboldogulnak a használatával.

Multimédiás képességek

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-screenshot-02.jpg

Minden fontos multimédiás applikáció megtalálható a Play Áruházban, van HBO GONetflixYouTube, és már YouTube Kids is. A Netflix teljes értékű, hivatalos TV alkalmazással használható, minden jól és flottul megy, a legnagyobb felbontása Full HD (mivel a Stick maga sajnos nem tud 4K-t). Az HBO GO is jól működik, azonban itt már jobban észrevehetőek az akadozások, viszont ez jellemzően csak a menükben lépkedve tűnik fel, a filmek lejátszása hiba nélküli. Saját tartalmak, filmek lejátszásához letölthető a Kodi, elérhető a Plex, és van TV-re optimalizált VLC Player is. Habár a Xiaomi Mi TV Stick nem rendelkezik sem USB, sem SD kártya csatlakozóval, azért a hálózaton található letöltött videóinkat képes lejátszani, csatlakozhatunk vele NAS meghajtóhoz, vagy az asztali PC számítógépünkhöz is. A videó játékok kedvelői feltehetik a szintén hivatalos Twitch alkalmazást, ez is jól működik, itt még akadozásokkal sem találkoztam.

xiaomi-mi-tv-stick-teszt-screenshot-06.jpg

Hazai TV-s alkalmazások közül csak a Telenor My TV applikációja érhető el, a többi szolgáltatónak továbbra sincs még Android TV-re optimalizált verziója. Ellenben, ha valaki érez magában némi elhivatottságot, akkor megpróbálkozhat egy kerülőúttal feltenni őket, a linkelt tesztnek a végén a hozzászólásoknál van hozzá némi segítség. Elméletileg a Telekom TV GO is működhet rajta, mivel ez nem root-olt készülék, de hangsúlyozom, hogy elméletileg, én nem próbáltam ki, mert ebben a tesztben csak a hivatalosan is elérhető funkciókról van szó.

Konklúzió

Egy szó, mint 100, a Xiaomi Mi TV Stick egyáltalán nem rossz TV okosító kütyü, csak tudni kell a helyén kezelni. A hardver finoman szólva sem egy erőmű, ellenben médiafogyasztásra még épp elegendő. Előfordulnak kisebb akadozások, ez leginkább a menükben lépkedve feltűnő, de filmek nézése közben semmi kivetnivalót nem találtam, szépen folyamatosan megy minden. A Google alkalmazások is probléma nélkül futnak rajta, a Chromecast is jól működik. Eleinte kicsit szkeptikus voltam a gyenge hardver miatt, de a teszt közben kiderült, hogy igen is van helye ennek a TV okosítónak is a piacon. Az ára körülbelül 11.000.- Ft környékén alakul, ennyi pénzért hivatalos Android TV rendszerű box-ot nem kapunk máshol, a Mi Box S ennek az árnak majdnem a duplájába kerül, de még a Google Chromcast 3 is drágább tőle, pedig annak közel sincs ekkora tudása.
Amennyiben egy egyszerűen és kényelmesen használható TV okosítót szeretnél, valamint elegendő a Full HD felbontás, nem akarsz játszani a TV Box-on, és leginkább csak médiafogyasztásra használnád, akkor kitűnő választás a Xiaomi Mi TV Stick, azonban, ha a 4K felbontás is lényeges számodra, akkor már jobb választás lehet a régebbi Mi Box S.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvbox.blog.hu/api/trackback/id/tr7916572118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.05.27. 23:10:46

Nekem egy olyan kütyüre lenne szükségem, amely a PC-men lévő filmeket Wi-Fin keresztül le tudja játszani. Jelenleg egy hordozható HDD-re kell átmásolnom a filmeket, amiről a TV USB-n keresztül lejátssza, de macerás állandóan másolgatni.

Netflix, HBO Go és társaik nem szükségesek. Egyelőre jóárasított FHD felbontású is elég, mert a TV is csak FHD, de távlatilag 4k is kellhet majd. Mit tudsz ajánlani?

BorTi 2021.05.28. 06:44:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Telepíts a gépedre egy plex media servert es annak segítségével le fogja tudni játszani a tv a filmeket. www.plex.tv/media-server-downloads/

Raketta25 2021.05.28. 08:55:03

Nem kell plex. SMB hálózatot kell létrehozni a pc-n, aztán mehet a lejátszás a hálózatról. (A plex csak feleslegesen használ erőforrást.) Persze a lejátszótól függ, van olyan, aminél valóban egyszerűbb a plex, de ha pl. egy ilyen Xiaomi stick-et veszel, amire telepíteni tudod a kodit, akkor elég az otthoni windows (SMB/SAMBA) hálózat.

ekat 2021.05.28. 12:52:41

Mi is teljesen elégedettek vagyunk az Mi Stick-kel, projektorhoz használjuk, és végre nem kell tablettel vagy telefonnal szórakozni lejátszáskor. (Chromecast volt ott előtte.) Prime Video, Netflix, HBO GO és You Tube lejátszására használjuk, erre így tökéletes.

Jozsó_ 2021.05.28. 13:52:37

@Raketta25: Kodi sem kell feltétlenül. A VLC nagyon szépen betallózza a samba megosztásokat. (ha eredeti kérdésre nem lenne egyértelmű, amikor samba megosztásról beszélünk, akkor normál windows megosztásra is gondolhatunk)

horrorpornó bábszínház 2021.05.28. 15:09:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem tudom, a tollmemória (pen drive) nevű varázslatról hallottál-e már.
Ha USB 3.0-s verziójút veszel, és a géped kék USB-portjába csatlakoztatod, legalább 1 nagyságrenddel gyorsabban másol rá a gép, mint HDD-re.
A másik megoldás a Bluetooth dongle, kb. hüvelykujjköröm méretű, bedugod a TV USB-portjába, és párosítod a számítógéppel, aztán játszhatod le a gépről a cuccot. Most még 2-3 ezer Ft körül van Kínából rendelve, hazai boltokban 4-5 körül. Legalább 4.0-st vegyél.
Íme egy lista neked:
ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-tartozek-szoftver/bluetooth/383

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.06. 19:09:53

Köszönöm szépen a tanácsokat. Nálam sajnos még XP működik, így a plex media server nem telepíthető, mert az min. Win7 SP1-et kíván. Megpróbálom a sambát, kérdés, a tv tud-e majd kapcsolódni hozzá.

Van USB-s Wi-Fi stickem, a PC ezzel fogja úgy látni a PC winchesterét, mint ha pendrive lenne benne?
süti beállítások módosítása