TV okosító tesztek

Mecool KM2 Android TV Box teszt

Itt a legjobb gyári rendszerű Android TV okosító

2021. június 14. - Layosh

mecool-km2-android-tv-box-netflix-4k-bemutato-00.png

Megérkezett a tesztműhelyünkbe a Mecool KM2 TV Box, ami számos újítás tartogat a felhasználóknak. A Mecool KM2 végre egy teljesen gyári Android TV készülék lett, ami ráadásul hivatalos Netflix 4K támogatással is rendelkezik.

A Mecool készülékeit eddig is nagyon kedveltük, például a legutóbb tesztelt Mecool KM6 Deluxe nagyon jól vizsgázott nálunk, és csak egy hiányosságot róttunk fel neki, mégpedig, hogy nincs rendes Netflix app. Úgy tűnik, hogy ezt a gyártó is észrevette, vagy sokan panaszkodtak a hiányára, ezért most a Mecool KM2 személyében egy valóban teljesértékű Android TV box-al jelentkezett. A készülék megszerezte a Google tanúsítványát is, mellé pedig hozzácsapták a Netflix-ét is, így már nincs akadálya, hogy a TV-re optimalizált Netflix app is fusson rajta, ami az SD mellett HD és 4K felbontású filmek lejátszását is lehetővé teszi (amennyiben az előfizetés is támogatja).

A Mecool KM2 kicsomagolása

 mecool-km2-tv-box-teszt-01.jpg

A csomagolással most nem spóroltak, a dizájnos doboz kicsit nagyobb, mint általában szokott lenni, és még külön minőség ellenőrzési matricával is lezárták. Aki rendszeren olvassa a TV okosító tesztjeinket annak csak ismételni tudom a már oly sokszor leírtakat. Ezúttal is csak a szokásos tartozékokat találjuk meg a dobozban. A Mecool KM2 készülék mellett van egy igazán szuper távirányító, kapunk hozzá HDMI kábelt, és természetesen hálózati adaptert is találunk benne. Van használati útmutató is, aminél ezúttal a nyelv másodlagos, hiszen mindent képpel illusztrálnak rajta, így tényleg képes segítséget nyújtani az üzembeállítás során.

A kapott tartozékok listája

  • Mecool KM2 TV Box
  • Távirányító
  • Hálózati adapter
  • HDMI kábel
  • Használati útmutató

A készülék kinézete

mecool-km2-tv-box-teszt-02.jpg

Külsőleg nagyon rendben van a Mecool KM2 TV okosító. Elegáns fehér színű maga a készülékház, az előlapon három állapotjelző LED-el. Az jobb oldali LED jelzi, ha bekapcsolt állapotban van a készülék, a középső az internet kapcsolat meglétét jelzi, a bal oldali pedig ha villog, akkor a távirányító az infrán keresztül működik. Szép lekerekített sarkok minden oldalon, az egyetlen dizájnelem a tetején látható Mecool logo. A készülék normál méretekkel rendelkezik, 110 x 110mm széles és hosszú, a magassága pedig 24mm. Nehéznek sem mondanám, hiszen mindössze 190g, de az alján lévő csúszásgátló gumitalpak stabilan a helyén tartják.

A Mecool KM2 ki- és bemenetei

mecool-km2-tv-box-teszt-03.jpg

Csatlakozási lehetőségek terén a Mecool KM2 TV box elég jól áll, szinte mindent szükséges ki- és bemenetet megtalálunk rajta. A TV készüléket a HDMI 2.1-es csatlakozón keresztül tudjuk hozzákötni, de van rajta a régebbi készülékekhez analóg AV kimenet is. Külső házi-mozi rendszert is csatlakoztathatunk hozzá az optikai kimenten keresztül, de itt is használhatjuk a még meglévő analóg sztereó kimenetet is. Adott a lehetőség vezetékes LAN internet használatára is, azonban ennek a sebessége csupán 100Mbit/s, a WiFi-t használva ettől jóval nagyobb sebességet érhetünk el. Egy külső IR csatlakozó is látható hátul, ide kiegészítő infra vevőt köthetnénk, de nem sok értelme lenne, hiszen a távirányító rádiós kivitelű. További szuper dolog, hogy fizikai be- kikapcsoló is található rajta, ha hosszabb ideig nem tervezzük használni, akkor ezzel bármikor teljesen áramtalaníthatjuk a készüléket.

mecool-km2-tv-box-teszt-04.jpg

A készülék oldalán találjuk meg az USB 2.0 és USB 3.0 portokat, ide csatlakoztathatunk külső USB kiegészítőket, és nagyobb méretű háttértárat is használhatunk. A belső tárhelyet tovább bővíthetjük micro SD kártyával, ebből akár 256GB méretűt is képes kezelni. Az SD kártyát, vagy a pendrive-ot a belső tárhelyhez is hozzácsatolhatjuk, ezáltal megnövelve a méretét. Hátránya csak annyi lesz, hogy nem minden applikáció hajlandó a bővített tárhelyre települni, van ami csak a belső tárhelyet szereti a gyorsasága miatt.

Vezeték nélküli lehetőségek

Wi-Fi és Bluetooth adapter is van a Mecool KM2 készülékben. WiFi-ből dualband képest kapott, azaz a 2,4GHz hálózatok mellett immár kapcsolódhatunk a nagyobb sebességet biztosító 5GHz-en lévőkhöz is. Ezenkívül csatlakoztathatjuk hozzá Bluetooth rendszerű eszközeinket is, ami lehet hangszóró, soundbar, fejhallgató, játékvezérlő, távirányító és bármi más, ami Bluetooth.

mecool-km2-tv-box-teszt-05.jpg

A Mecool KM2 csatlakozói

  • HDMI 2.1 , HDCP 2.3 támogatással
  • SPDIF Optikai kimenet
  • RJ-45 Ethernet LAN
  • 3,5mm-es analóg AV kimenet
  • Tápcsatlakozó, 12V/1A
  • USB 2.0 Type A
  • USB 3.0 Type A
  • Micro SD olvasó

A Mecool KM2 távirányítója

mecool-km2-tv-box-teszt-06.jpg

A Mecool KM2 távirányítója megjelenésben és kialakításban nagyon hasonlít a legújabb Chromecast készülékére, persze attól némileg nagyobb, több gomb is van rajta, de meglepően egyforma a stílusuk. Maximálisan elégedett vagyok a használhatóságával, kitűnően passzol az Android TV rendszerhez. Gyorsan megszokhatók rajta a gombok, egyszerűen kezelhető vele a készülék. Alapvetően rádiós kialakítású (Bluetooth), de van benne infra rész is, ami a TV távirányításához lehet hasznos.

A gombok elrendezését nagyon jól kitalálták, szinte minden főbb funkcióhoz találunk rajta dedikált gombot. Nekem különösen az tetszik rajta, hogy a beállítások menü is elérhető egyetlen gombnyomással. A távirányítóban van beépített mikrofon is a hangalapú kereséshez és ha van Google rendszerű okosotthonunk, akkor annak is adhatunk vele hangutasításokat. Az alsó részén 4 dedikált alkalmazás gombot is felfedezhetünk rajta, egyet a YouTube azonnali indítására, egyet a Netflix-nek, van egy a Play Áruházba való gyorsbelépésre, és egy a Prime Video részére. Ez utóbbi sajnos nálunk nem releváns, de a gombot máshoz nem lehet hozzárendelni. Összességében egy nagyon szuper távirányítót kapunk a TV okosítóhoz.

A hardver és ami mögötte van

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-01.jpg

A Mecool KM2 valóban egy vízválasztó készülék lett a Netflix 4K megérkezésével, de sajnos cserébe áldozni kellett a teljesítmény oltárán is egy kicsit. A hardver nem olyan, mint azt egy vadiúj készüléktől elvárhatnánk, cserébe az ára sem emelkedett az egekbe. A processzora egy Amlogic S905X2-B, ami bőven elegendő teljesítmény nyújtására képes, memóriából azonban csak 2GB DDR4 modult kapott, és a belső tárhelye is csupán 8GB lett. Nem eget rengető hiányosságok, arra amire ezt a készüléket tervezték bőven elegendő. Valamint ne felejtsük el, hogy a szintén vadiúj Google Chromecast is csak ennyi memóriával rendelkezik, a tárhely abban feleekkora és csatlakozók tekintetében finoman szólva is le van maradva a KM2-től (azért hasonlítom ahhoz, mert azon szintén van Netflix 4K). A memóriától eltekintve azonban minden szokásos extrát megkapunk, többek között USB 3.0 csatlakozást és SD kártya bővíthetőséget is, amik szintén hiányoznak a Chromecast 4-ből.

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-02.jpg

A képmegjelenítésről ezúttal egy ARM Mail-G31 MP2 GPU gondoskodik, ami maximum 4K 2160p felbontásra képes és van HDR10+, HDR, HLG támogatás is benne, hogy az arra alkalmas tévén még szebb legyen a kép.

Műszaki paraméterek

CPU Amlogic S905X2-B
GPU ARM Mail-G31 MP2
RAM DDR4 2GB
ROM 8GB eMMC
OS Android 10.0 ATV
Bluetooth BT4.2
Wifi 802.11ac 2T2R Dual Band Wifi
Video Dekóderek H.264 AVC
H.265 HEVC
VP8 & VP9
Audio Dekóderek AAC & HE-AAC
Dolby Digital & Dolby Digital Plus & MS12
Dolby Atmos Passthrough
HDR HDR10+
HDR & HLG
DRM Widevine L1
Playready 3000
Csatlakozók HDMI2.1 with HDCP2.3
SPDIF Optical
RJ-45 for Ethernet
DC Input 12V1A
USB2.0 Type A
USB3.0 Type A
Macro SD Slot
Tanúsítványok Google ATV, Netflix, Amazon Prime Video
MS12 including DD & DD+, HDMI2.1 (with CEC), HDCP2.3
CE, FCC, RoHs, PoPs, REACH
Táp adapter 12V1A 1.5m
Távirányító BT + IR with Netflix & Amazon 14 keys

 mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-03.jpg

Egyébként érdekes dologra bukkantam a készülék műszaki adatai között. A modell jelzésnél a LEAP-S1 szerepel, erre rákerestem az interneten és kiderült, hogy ezt a készüléket a Strong gyártja. Igen, ugyanaz a Strong, akinek régen a műholdvevőit is szerettük. A műszaki adatok is teljesen megegyeznek, csupán a készülékház különbözik. Hazai boltokban nem találtam meg a Strong készülékét, de Németországban már elérhető, viszont kicsit drágábban, mint a Mecool verzió. Ha már így belelendültem a nyomozásba, akkor tovább keresgéltem és a távirányítót is megtaláltam egy Wallmart onn. márkájú TV Box mellett, itt a hardver jóval gyengébb, nem is hasonlít a Mecool KM2-höz, de a távirányító az teljesen ugyanaz. Szóval a Mecool most egy kicsit kölcsönzött másoktól, de összességében egy nagyon jó kombót hozott össze.

A Mecool KM2 szoftvere

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-04.jpg

A Mecool KM2 Android TV okosítón a jelenlegi legújabb Android 10 operációs rendszer fut, ebből is az Android TV (ATV) változat, ami nagyszerű kezelőfelületet biztosít a tévén való használathoz. A KM2 szerencsére nem kapta meg az új Google TV rendszert, amit a legújabb Chromecast tesztünkben már kipróbálhattunk. Nekem azért tetszik jobban a régebbi Android TV, mert ez nagyobb szabadságot ad, és jobban személyreszabható. Az Android TV további előnye, hogy a Play Áruházban csak olyan alkalmazások találhatóak meg, amik a TV készülék képernyőjén is kezelhetőek a távirányító segítségével. Természetesen alternatív forrásból  (pl. Aptoide TV) telepíthetünk mobil appokat is, ilyen esetben szükség lehet hozzá egy légegérre is. A Mecool KM2 megszerezte a Google tanúsítványát is, így minden hivatalos Google alkalmazást támogat. Van beépített Chromecast is, amivel tükrözhetjük a mobilunk képét a TV-re, támogatja a távirányítón keresztül kiadott hangutasításokat és minden mást is, ami Google.

Első bekapcsolás, beállítás

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-05.jpg

Mint ahogy az a hivatalos Android TV rendszerű TV okosítóknál lenni szokott, ezúttal is egy nagyon pofás telepítő menü köszönt minket az első bekapcsolást követően. Legelső lépésként a távirányítót kell társítani hozzá a képernyőn megjelenő instrukciók alapján, majd a nyelvet lehet kiválasztani, ahol természetesen a magyar is szerepel. Ezután választhatunk, hogy a távirányító segítségével, vagy a mobiltelefonunkkal szeretnénk a beállításokat elvégezni. A következő lépésekben kiválaszthatjuk a WiFi hálózatot, ha szükséges, csatlakozhatunk hozzá, és bejelentkezhetünk a Google accountunkkal, hogy minden funkciót teljes körűen használhassunk. Az első beállítások végeztével azonnal használatba vehetjük a vadiúj Mecool KM2 TV okosítónkat.

Fejlett multimédiás képességek

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-06.jpg

A Mecool KM2 elsősorban tartalomfogyasztásra alkalmas készülék, tekintve a középkategóriás processzorát és az általánosnál kevesebb memóriáját. Már előre is feltelepítettek néhány népszerű alkalmazást, de a Play Áruházból szinte bármit letölthetünk a felhőtlen videózáshoz, zenehallgatáshoz. Alapból rajta van a Netflix hivatalos TV verziója, amiben a felbontás korlátozása nélkül nézhetjük a filmeket. Van YouTube is, ahol mások mellett szintén elérhetőek a 4K UHD felbontással rendelkező filmek, és természetesen ez utóbbi is a TV képernyőjére szánt, távirányítóval is jól kezelhető verzió. Ezúttal az HBO GO is tökéletesen működik rajta, ráadásul mindegy neki, hogy LAN kábelen, vagy WiFi-n kapja az internetet, így is – úgy is használhatjuk.

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-08.jpg

A Play Áruházból letölthető a legnépszerűbb Kodi médiaközpont legfrissebb változata, amiben szinte mindent megtalálunk, ami multimédiával kapcsolatos. Én továbbra is ennek a használatát részesítem előnyben, hiszen olyan kiegészítőkkel is bővíthetjük az alap programot, amiket máshol nem biztos, hogy megtalálunk, valamint szinte minden videóformátummal elboldogul. Akinek esetleg bonyolultnak bizonyulna a Kodi, az továbbra is használhatja – a szintén TV-re tervezett – VLC médiaplayer alkalmazást is, egyszerű a kezelése, de mégis nagy tudással rendelkező applikáció.

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-09.jpg

Akár estig is sorolhatnám, hogy milyen appokat lehet letölteni és használni, így inkább arról ejtek szót, hogy mi az ami nincs. TV szolgáltatók közül csak a Telenor MY TV található meg az áruház kínálatában, a többi szolgáltató még mindig nemrukkolt elő TV-re optimalizált alkalmazással. Az Aptoide áruházban viszont megtaláljuk a többieket is, érdemes próbálkozni a DigiOnline-al, a Horizon GO-val és a mindiTV GO-val, a Telekom TV GO-t viszont felesleges megpróbálni, nem fog működni. Ez utóbbi applikációkhoz viszont már szükségünk lesz egy egérre, vagy légegérre.

Beépített Chromecast is van

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-07.jpg

Köszönhetően az eredeti Android TV rendszernek a Mecool KM2 készülékeken elérhető a Google Chromecast képernyőmegosztás funkciója. A Chromecast segítségével a mobilunk képernyőjét tükrözhetjük a TV-re, ott nézegethetünk képeket, használhatjuk a készülék minden funkcióját. A Chromecast több, mint sima képernyőmegosztás, hiszen a multimédiás tartalmakat is képes streamelni, azaz nem csak egyszerűen átküldi a képet, hanem magát a videót játssza le annak a saját alkalmazásában. Ezúttal akár a Netflix filmeket is átküldhetjük vele a TV-re, de a YouTube, vagy HBO GO videóknál is hibátlanul teszi a dolgát.

Használat közbeni tapasztalatok

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-12.jpg

A Mecool KM2 TV Box használata nagyon kényelmes a szuper távirányítóval, és úgy általában minden gördülékenyen működik rajta. Az alkalmazások viszonylag gyorsan indulnak, a használatuk közben pedig akadozással, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam. A készülék melegedése szintén elhanyagolható, éppen, hogy csak langyos volt a háza még több órányi 4K filmezést követően is. Az egyetlen negatív dolog, amivel találkoztam, azaz, hogy nem képes a filmeket kadenciahelyesen lejátszani, azaz nem váltja át automatikusan a TV felbontását az aktuális filmnek megfelelőre. Nem egy eget rengető hiányosság, bőven együtt lehet vele élni, de ha ez is rendben lenne, akkor tényleg teljes lehetne az összekép.

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-10.jpg

Mint korábban már említettem a LAN port sebessége csupán 100Mbit/s, ez átlagos felhasználásra elegendő lesz, de ha letöltött, nagyobb méretű 4K videókat szeretnénk pl. NAS-ról streamelni, akkor előfordulhat akadozás. Erre ügyelve megnéztem, hogy a WiFi mire képes, és az a jó hír, hogy megfelelő router használata esetén, stabilan elérhető vele akár a 400Mbit/s sebesség is, ez viszont már bőven elegendő lesz a legnagyobb 4K UHD filmek továbbításához is. A fenti képen az alsó mérés LAN-on keresztül történt, a felső pedig WiFi-n.

Játék a Mecool KM2 TV okosítón

mecool-km2-tv-box-teszt-screenshot-11.jpg

Nem kifejezetten játékra lett tervezve a Mecool KM2 TV Box, de azért unalmas időkben lehet rajta játszani is. Tekintve a CPU középkategóriás mivoltát nem a legnagyobb teljesítményt fogjuk kapni, de az átlagos Android játékoknak még így is bőven elegendő lenne, a gyenge keresztmetszetet nem is ez jelenti. Az Antutu Benchmark-ban kb. 50000 pontot lehet vele mérni, ez nem túl sok, de azért egy TV okosítóhoz képes nem is rossz eredmény.

A gyenge pont a tárhely lesz, a 8GB nagyon kevés a jobb játékok telepítéséhez és futtatásához, ráadásul úgy, hogy a rendszer és az alkalmazások ennek a nagy részét már elfoglalták. Ha játékra is szeretnénk használni, akkor érdemes egy SD kártyát, vagy egy Pendrive-ot csatolni a belső tárhely mellé, így már lesz elegendő helyünk rajta. Ami jó hír viszont, hogy még az Xbox kontrolleremet is hozzá tudtam párosítani a Bluetooth-on keresztül, tökéletesen működik vele, a jobb játékok enélkül nem is hajlandók elindulni.

Összegzés, értékelés

A Mecool KM2 egy nagyon jó TV okosító készülék azok számára, akik a médiafogyasztást helyezik az előtérbe. Minden népszerű platform elérhető rajta, még a Netflix 4K is tökéltesen működik. Jóval többet nyújt, mint pl. egy okos TV, ahol van néhány app és kész. Itt rengeteg egyéb dologra használhatjuk a rendszert, kezdve a Kodi médiaközponttal, az IPTV-ken keresztül egészen a netes rádiókig. A KM2 hardvere nem lett egy erőmű, de arra amire tervezték maradéktalanul elegendő. Gördülékenyen és gyorsan használható minden app rajta.

Egy kategóriában lehet említeni az új Chromecast-al, de itt a tárhely annak a duplája, valamint megmaradt az Android TV szabadsága is. A Mi Box S-hez nem hasonlítanám, mert az már egy régi hardver és minden tekintetben gyengébb tőle. A Mecool KM2 további előnye, hogy sokkal több portot és csatlakozót kapunk, mint a Chromecast-nél, van 2 USB, optikai hang, LAN csatlakozó és SD kártyaolvasó is.

Hátrányként a kevés memóriát és tárhelyet tudnám felhozni, de én úgy gondolom, hogy a hivatalos Google és Netflix licenszekért valamit bekellett áldozni azért, hogy a készülék ára is versenyképes maradjon. A normál LAN-t nem feltétlenül kell a hátrányok között említeni, hiszen általános felhasználásra ez is elegendő, de ha valakinek extra igénye lenne, akkor ott a tőle 4X gyorsabb WiFi is. Árban a KM2 jelenleg a legjobb vétel az összes hasonló gyári rendszert futtató készülék közül, a cikk születésekor 63$-t kértek érte, ami átszámítva kb. 18000- Ft-nak felel meg. Ezért az összegért, egy könnyel kezelhető, stabil és széleskörűen használható TV okosítót kapunk. Végül ez lett az a készülék, amit megtartok egy időre és nyugdíjba küldöm a jó öreg Xiaomi Mi Box S-em.

Akinek a teljesítménye kevés lenne, és letud mondani a Netflix 4K-ról, annak ajánlom a korábbi tesztünkben szereplő Mecool KM6 típust, ott sokkal erősebb a hardver, több a memória, de ugyanúgy megadja az Android TV kényelmét.

Előnyök:

  • Android TV 10 rendszer
  • Netflix 4K HDR támogatás
  • Gyors processzor, gördülékeny működés
  • Jó távirányító (Bluetooth)
  • USB 3.0
  • Ethernet LAN port
  • Bővíthető tárhely

Hátrányok:

  • Kevés memória (2GB)
  • Kevés tárhely (8GB)
  • Kadenciahelyes lejátszás hiánya
  • 100Mbit/s LAN

Kupon, megrendelés

 

A Mecool KM2 TV okosítót a Banggood webáruházból tudod megrendelni, a lenti linkre kattintva. Jelenleg kínai raktárból rendelhető, de az EU Priority Line szállítási móddal gyorsan és vámmentesen fog megérkezni (még 2021. július 1. után is).

Megrendeléshez IDE kattints

A kuponkódot a fizetési oldalon kell megadni: BGKM2104

A kupon használatával 62,99$ (kb. 18.000.- Ft) lesz a végső ára

A rendeléshez további segítséget itt találsz..

A bejegyzés trackback címe:

https://tvbox.blog.hu/api/trackback/id/tr1316593172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faby 2021.06.14. 18:08:43

Ott elvérzett nálam, hogy csak 100 MBit a LAN.
Manapság már alap kellene legyen a gigabit, főleg ennyiért.

Valamint tudtommal az Amazon Prime video elérhető itthon, és talán már van magyar nyelvű (felirat, esetleg szinkron) tartalom is.

Layosh 2021.06.14. 21:07:27

@Faby: Igen, sajnos gyenge a LAN, de legalább van. A Mi Box S-en, de még az új Chromecast Google TV-n sincs. Ezért is írtam be a pozitívumokhoz és a hátrányokhoz is, tök jó, hogy van, de lehetett volna jobb is... mindig van valami kicsi, ami belerondít az összképbe.

Az Amazon Prime Video-ra előlehet fizetni, ráadásul most kedvezményesen csak 899- Ft (az ingyenes próba után). A kereső szerint jelenleg 106 magyar szinkronos, vagy feliratos film van rajta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.14. 21:14:36

@Faby:

Én ezt nem látom nagy hátránynak, hiszen ott van helyette az 5GHz-es Wi-Fi. Gigabites router meg szinte mindenkinek van otthon, akinek kell. Na jó, persze 2 szobával odébb már lehet, hogy csak párszáz Mb.

Azt se feledd, hogy a gigabtes LAN-hoz kell a megfelelő kábel is,

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.14. 21:19:04

@Layosh:

"A kereső szerint jelenleg 106 magyar szinkronos, vagy feliratos film van rajta."

Ez azért szerintem elég soványka kínálat.

MaCS_70 2021.06.15. 02:16:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért már baromi nehéz nem gigabites Ethernet-kábelt találni. Gyakorlatilag sérült kábel kell hozzá, amelyben sérült egy ér. Cat5e alatt már nem kapni kábelt, de a közhiedelemmel ellentétben a már szinte kihalt sima Cat5 is szinte gigabites. (Csak sajnos nincs nevesített kategória a 100 és az 1000 Mbit között.) Van egy csomó Cat5 kábelem, köztük egy 70 méteres is, de azon is szépen átmegy >800 Mbps.

Egyébként tetszik a készülék, csak arra lennék kíváncsi, hogy az analóg hangkimenete mennyire használható erősítőre kötve zenehallgatáshoz.

MaCS

Faby 2021.06.15. 06:59:29

Kb 10 éve kezdtem bekábelezni a házat, már akkor se volt cat5e alatt kábel, és a csatlakozókat is a gigabitnek megfelelően szereltem, hiába volt akkor még csak 100 Mbit a router és 20-30 Mbit a net.
Manapság meg inkább cat6 kábelt használok.
Minden helyiségben ott van a gigabites LAN, így nincs gond. Persze én is használok wifit, de az soha nem lesz annyira stabil, mint a LAN, hiába tud papíron nagyobb sebességet.
Kipróbáltam, kb 20 m, klt fal és egy cserépkályha van a TV és a router között, 720p-s anygokra tökéletes, a fölött már véleményes volt.
De nézzen 720p-t akinek két anyja van, a full HD, vagy manapság már inkább a 4K az igazi. (Igen, 4K-hoz kell eszköz is, van)
Szóval nekem elvérzik ezen a téren ez a doboz, pedig a többi része tényleg ígéretes lenne.

MaCS_70 2021.06.16. 14:51:34

@Faby: Ez mondjuk szubjektív. Nekem 3 méterről az 50"-os tévén pont elég a 720. Számomra nem jelent többletértéket az 1080.

MaCS
süti beállítások módosítása